Saturday, February 11, 2017

Vitamina D, vitamina "soarelui"?

Iti amintesti de vitamina D, vitamina "soarelui"? Ei bine, nu avem parte de cat ar trebui. Vitamina D era la un moment dat foarte usor de obtinut. Din pacate joaca afara, joburile facute in aer liber si weekendurile in parc sunt lucruri din ce in ce mai rare. Majoritatea timpului nostru este petercut in interior fara a ne expune la soare, soare de care pielea noastra are nevoie pentru a crea vitamina D. Mai mult, crema si ochelarii de soare creeaza o imposibilitate ca lumina soarelui sa ajunga la piele, deci si crearea de vitamina D.

Stiam in trecut despre vitamina D doar ca ne ajuta sa ne intarim oasele si ca ajuta la absortia de calciu, dar studii recente au aratat ca vitamina D are un impact major asupra imunitatii noastre, muschilor, presiunii arteriale si a inimii. Deficienta de vitamina D a fost alaturata cancerului, diabetului, colesterolului crescut si sclerozei multiple. Cum cunostintele vitaminei D cresc, asa si intelegerea importantei ei in organism.

Multi specialisti au descoperit ca deficienta vitaminei D este predominata la persoane afro-americane, hispanice, asiatice si persoane cu tenul ceva mai inchis. La fel ca si crema solara, tenul inchis, care are mai mult pigment (melanina), blocheaza razele de soare ce sunt resopnsabile cu crearea de vitamina D.

Tot ei au observat ca si obezitatea este un risc al deficientei de vitamina D. Foarte simplificat, ei spun ca vitamina D se blocheaza in stratul adipos si ca nu mai reuseste sa ajunga unde este nevoie.

S-au mai facut studii ce au demonstrat ca in cazul pacientilor cu dureri cronice, cei care au o deficienta de vitamina D au nevoie sa li se administreze o cantitate mai mare de medicamente, si sunt predispusi sa urmeze un tratament mai lung decat cei care au un nivel ceva mai ridicat de Vitamina D in organismul lor. Acest studiu demonstreaza o stransa legatura intre vitamina D nervi, muschi si durere.

Un alt studiu a demonstrat ca vitamina D te ajuta sa traiesti mai mult. Cei care aveau un nivel ridicat de vitamina D si-au scazut considerabil riscul mortii la un procent mult mai mic decat cei care erau deficitari in aceasta vitamina.

No comments:

Post a Comment