Thursday, February 2, 2017

De unde obtinem Omega 3


Toti ceilalti acizi grasi ar trebui sa fie gelosi: Omega 3 a fost in luminile reflectoarelor in ultimii ani. Despre ce este toata aceasta valva?

Intr-un cuvant, inflamarea. Hai sa facem aceasta explicatie foarte usoara. Gandeste-te la organismul tau ca la o balanta, intr-o parte avand Omega 6, si in cealalta avand Omega 3. Omega 6 tinde sa promoveze inflamarea, pe cand Omega 3 o combate si/sau o previne.

Nu ne intelege gresit, avem nevoie de inflamare, ne ajuta sa ne vindecam si sa luptam impotriva infectiilor. Dar in ultima vreme se pare ca nu ducem lipsa de ea, ba chiar este prezenta in exces. Ca sa pastram lucrurile in balanta raportul dintre Omega 6 si Omega 3 intr-o dieta sanatoasa ar trebui sa fie 2:1. Te-ar surprinde sa stii ca individul vremurilor noastre are un raport de 6:1? Nu e deloc raportul de care avem nevoie. Asta inseamna ca suntem mult prea predispusi la inflamare, infectii si asa mai departe. Ca sa ducem balanta in directia sanatoasa ar trebui sa facem doua mari schimbari in dieta noastra: sa consumam mai putini acizi Omega 6 (gasiti in alimentele procesate) si sa consumam mai multi acizi grasi Omega 3.

Dar daca nu mancam peste?
Alegem in felul urmator:
  1. seminte de in
  2. nuci
  3. varza
  4. seminte de chia
  5. tofu
  6. ulei de rapita
  7. alge

No comments:

Post a Comment